T'interessa

notícies

Ves enrere La Comissió adjudica noves ajudes a regions de la UE que col·laboren en projectes d'alta tecnologia

La Comissió adjudica noves ajudes a regions de la UE que col·laboren en projectes d'alta tecnologia

Brussel·les, 7 de desembre de 2017. 

La Comissió anuncia quines associacions interregionals rebran suport específic en el marc d'una nova mesura pilot, finançada per la UE, per a projectes d'innovació.

L'objectiu d'aquesta mesura pilot és ajudar a aquestes associacions a desenvolupar els seus projectes en sectors prioritaris, com les macrodades, la bioeconomia, l'ús eficaç dels recursos, les tecnologies avançades de fabricació o la ciberseguretat.


La comissària de Política Regional, Corina Crețu, ha declarat: «Les regions amb avantatges competitius adequats podran aportar els seus projectes a un gran marc comú. Amb el suport adequat de la UE, les seues bones idees es convertiran en productes innovadors, entre els quals es trobaran els estels de la innovació europea del matí».


Arran d'una convocatòria de manifestacions d'interès engegada per la Comissió al setembre de 2017, s'han seleccionat vuit associacions interregionals, liderades per una o diverses regions coordinadores:

  • Una associació en la qual participen vuit regions liderades per Brabant Septentrional (NL), Flandes (BE) i Nord (PT) desenvoluparà projectes conjunts en l'àmbit de la impressió en 3D.
  • Un grup de nou regions liderat per Flandes (BE) treballarà conjuntament en el sector de la bioeconomía.
  • Bretanya (FR), al costat de altres tres regions i a Estònia, se centraran en la ciberseguretat.
  • Lombardía (IT) i altres set regions han optat per l'especialitat de l'economia circular, i més concretament la desfabricació i la refabricació.
  • Toscana (IT), altres 21 regions i Estònia dedicaran esforços comuns a desenvolupar noves solucions d'alta tecnologia en agricultura.
  • Escòcia (UK) i el País Basc (ÉS) coordinen projectes conjunts d'un grup de 16 regions en l'àmbit de les energies marines renovables.També està associada la regió noruega de Sogn og Fjordane.
  • Andalusia (ÉS) i altres cinc regions han escollit com a prioritat temàtica els edificis sostenibles.
  • Andalusia (ÉS) i Emilia-Romagna (IT) lideren un grup de nou regions que idearan projectes innovadors en els àmbits de la traçabilitat i les macrodades en l'agroalimentació.

Aquestes associacions rebran suport d'equips especials creats en la Comissió, en els quals participaran experts de diversos serveis temàtics. Els experts oferiran assessorament sobre com combinar millor els fons de la UE, per exemple per a finançar projectes.


A més d'aquest suport pràctic de la Comissió, cada associació pot beneficiar-se d'un servei extern d'assessorament, per valor de fins a 200 000 EUR, per a activitats d'expansió i comercialització. Els fons procedeixen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).


Pròxims passos
El treball amb les associacions començarà al gener de 2018 i durarà fins a 2019.

Aquest projecte pilot posarà a prova nous enfocaments de cooperació interregional i facilitarà a la Comissió Europea informació que contribuirà a la reflexió sobre l'especialització intel·ligent després de 2020.


Antecedents
Les regions europees han d'aconseguir ser més competitives i resilients en el context dels grans canvis introduïts per la globalització. Treballant juntes, poden millorar en la cadena de valor.


La UE ha exercit un paper fonamental en l'aprofitament del potencial de creixement de les regions de la UE, ajudant-los a invertir en els seus àmbits especialitzats de solidesa competitiva (l'anomenat procés de «especialització intel·ligent»).


Fins avui, s'han adoptat 120 estratègies regionals d'especialització intel·ligent. La seua aplicació està recolzada per 40 000 milions EUR procedents de fons de la política de cohesió.


Aquestes associacions pilot interregionals formen part d'un nou conjunt de mesures presentat per la Comissió al juliol de 2017, amb la finalitat de fer un pas més en l'especialització intel·ligent i impulsar la innovació en les regions de la UE, perquè puguen mantenir la seua posició en una economia globalitzada.