T'interessa

notícies

Ves enrere Reptes futurs: impulsar el creixement guiat per la innovació en les regions de la UE

Reptes futurs: impulsar el creixement guiat per la innovació en les regions de la UE

La Comissió Europea actua per a ajudar a les regions a crear economies resilients en l'era de la globalització

Brussel·les, 18 de juliol de 2017

La globalització ha suposat enormes beneficis per a les economies menys desenvolupades del món, així com moltes oportunitats per als europeus; no obstant açò, si ben els beneficis estan àmpliament estesos, el repartiment dels costos sol ser desigual, com indicava el document de reflexió sobre la canalització de la globalització de la Comissió.

Avui, la Comissió proposa un nou conjunt d'accions per a ajudar a les regions europees a invertir en els seus àmbits especialitzats de solidesa competitiva («especialització intel·ligent») i generar la innovació, la resiliència i el creixement necessaris.

El vicepresident Jyrki Katainen, responsable de Foment de l'Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, ha declarat: «Per a aprofitar els beneficis de la globalització hem de crear entorns propicis, en els quals puguen materialitzar-se els progressos en els àmbits tecnològic i del comerç. Les estratègies d'inversió i innovació gestionades a escala local i de propietat local són un element clau per a assumir aquest repte i capacitar a les nostres regions.»

La comissària europea de Política Regional, Corina Crețu, ha declarat: «Com va dir el president Juncker, hem entrat en l'era «glocal», en la qual l'impacte dels reptes globals se sent en primer lloc a escala local. Les nostres economies estan experimentant profunds canvis; encara que no podem revertir aquest procés, podem ajudar a les nostres regions a dotar-se de les eines adequades per a un creixement sòlid i durable; este és l'objectiu de l'especialització intel·ligent.»

L'eficàcia de l'enfocament d'especialització intel·ligent, que es va introduir en 2014 en tots els programes de política regional, ha quedat palesa. Sobre la base d'aquesta experiència positiva, la Comissió té la intenció de llançar dos projectes pilot:

  • Suport personalitzat als desafiaments específics de les regions que afronten la transició industrial: prèvia sol·licitud, algunes regions podran treballar en associació amb equips d'experts de la Comissió a fi d'impulsar la seua capacitat d'innovació, eliminar els obstacles a la inversió, facilitar als ciutadans les capacitats adequades i preparar-se per al canvi industrial i social, basant-se en les seues estratègies d'especialització intel·ligent.

  • Associacions per a la innovació interregionals finançades amb fons de la UE: inspirat en l'èxit de la Iniciativa Vanguard, la finalitat d'aquest projecte pilot és identificar i ampliar els projectes interregionals «financiables» que puguen crear cadenes de valor europees en sectors prioritaris com el big data, la bioeconomía, l'eficiència dels recursos, la mobilitat interconnectada o la fabricació avançada.

Paral·lelament, la Comissió intensificarà els seus esforços per a ajudar als Estats membres a abordar els restants obstacles al creixement i crear entorns empresarials propicis. Es prestarà especial atenció a la qualitat i l'obertura de la recerca pública, la cooperació entre empreses i universitats i l'adaptació del les competències local en coneiximent a les demandes del mercat, amb l'ajuda de les estructures de suport de la Comissió.

La Comissió també cercarà formes de facilitar més sinergies i combinacions entre els diferents programes i instruments de la UE en matèria d'innovació, creixement i competitivitat existents en l'actualitat.

 

Següents etapes

Les convocatòries de manifestacions d'interès de l'acció pilot sobre les regions en fase de transició industrial s'engegaran a la tardor de 2017. Les associacions interregionals es crearan en el curs de 2017 i les seues activitats es desenvoluparan en 2018.

L'experiència adquirida fins avui amb els actuals programes de la Política de Cohesió, juntament amb les accions i les solucions polítiques presentades en aquesta comunicació suposaran una contribució útil per a la preparació del pròxim marc pressupostari, en el context de la actual reflexió sobre el futur de les finances de la UE.

La Comissió considerarà la possibilitat d'establir uns vincles més estrets entre els instruments de la UE i l'objectiu comú de respondre als nous reptes industrials. L'especialització intel·ligent podria ampliar-se, a fi de convertir-la en una eina global que ajude a totes les regions a aprofitar els canvis derivats de la globalització.

 

Antecedents

L'especialització intel·ligent, que es va introduir com un prerrequisit per a garantir que la despesa de la Política de Cohesió en recerca i innovació fóra eficaç, ha fet que totes les regions hagen hagut de dissenyar estratègies d'inversió basades en els seus propis avantatges competitius, des d'especialitats agroalimentàries i turisme fins a nanotecnologies i indústria aeroespacial.

En el marc d'aquestes estratègies, les empreses locals reben ajuda financera per a desenvolupar productes innovadors i expandir la seua activitat més enllà dels mercats locals. Aquestes estratègies s'han traduït així mateix en un vincle més estret entre l'àmbit científic i l'empresarial, així com en una coordinació millorada a tots els nivells de la gobernança local.

 

Més informació (en anglès)