T'interessa

notícies

Ves enrere El Consell presenta el Pla per a la Transformació del Model Econòmic 2017-27 que aspira a connectar talent, ciència i tecnologia per a modernitzar el teixit productiu

El Consell presenta el Pla per a la Transformació del Model Econòmic 2017-27 que aspira a connectar talent, ciència i tecnologia per a modernitzar el teixit productiu

27/01/2018. 

El Consell ha analitzat en el Seminari d'Hivern que se celebra aquest cap de setmana en la comarca del Baix Maestrat el Pla d'Acció per a la Transformació del Model Econòmic Valencià 2017-27. El document arreplega objectius i iniciatives concretes perquè la Comunitat Valenciana siga un territori sostenible social, econòmica i mediambientalment. Una estratègia que millore els seus índexs de competitivitat i benestar, atenent a un desenvolupament intel·ligent en el marc de les polítiques europees i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030.

"Es tracta d'un instrument programàtic per a garantir la bona governança, fruit de l'acció responsable del Consell, que ha treballat de forma coordinada per a garantir que les seues actuacions seguisquen línies convergents i incidisquen en la transformació del model econòmic valencià", ha assenyalat Vicent Soler, qui ha delegat en la directora general del Sector Públic, Model Econòmic i Patrimoni, Empar Martínez Bonafé, la presentació del document el detall del qual es farà públic en les pròximes setmanes. El conseller Soler no ha pogut assistir al Seminari d'*Hivern de Benicarló en estar convalescent d'un procés gripal.

El Pla d'Acció és un informe continuïtat del Document d'Elx que sistematitza i identifica els principals objectius i actuacions sobre els quals ha de girar la política de la Generalitat amb la finalitat de connectar talent, ciència i tecnologia per a la modernització de l'estructura productiva, així com per a la correcció de desequilibris territorials, socials i mediambientals. Així mateix, el pla pretén ser la guia per a garantir una redistribució de la riquesa i l'impuls a la digitalització de l'economia valenciana, així com la necessària implicació del sector privat en aquesta comesa.

A partir del desplegament de les 10 estratègies contingudes en el Document d'Elx, des del Consell s'han identificat 34 objectius prioritaris, que al seu torn s'han plasmat en 118 iniciatives que arrepleguen les actuacions seleccionades des de les diferents conselleries a causa del seu potencial caràcter transformador del model econòmic. També s'han identificat 39 projectes tractors i, tot açò, s'ha arreplegat en l'anomenat Document de Benicarló.

El pla ha sigut desenvolupat i impulsat des de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, en col·laboració amb la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, constituïdes en un grup de treball estable en el qual també participa l'Agència Valenciana de la Innovació.

El document s'ha elaborat amb les aportacions que s'han realitzat des de totes les conselleries. També s'han tingut en compte les propostes realitzades per diverses càtedres, especialment la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat d'Alacant, que serà ampliada en 2018 a la Universitat Jaume I i la Universitat de València.

Finalment, les línies estratègiques ha sigut validades científicament per l'IVIE (Institut Valencià de Recerques Econòmiques) per a garantir que estiguen fonamentades en un diagnòstic sòlid.

"Una de les coses que vull destacar és que cada iniciativa té un propietari, ja que cada conselleria és responsable de desenvolupar actuacions concretes en cadascun dels objectius formulats en el pla. En aquest sentit, en col·laboració amb l'Institut de Matemàtica Aplicada de la Universitat Politècnica de València estem dissenyant un sistema que permet el seguiment i avaluació de les actuacions basades en indicadors que, a més, ens permeten comparar-nos amb territoris de referència", explica el conseller Vicent Soler.

El Pla contempla l'existència d'un Comitè Tècnic de Seguiment i Avaluació que valorarà els avanços que es vagen realitzant a partir d'uns indicadors d'execució i resultats. A més, una vegada a l'any es presentaran els resultats al més alt nivell institucional en la Taula General de Diàleg Social, de la qual formen part el Consell i els agents econòmics i socials.

Durant el pròxim semestre aquest Pla serà sotmès a un procés de contrast i validació amb aquells que el Consell entén com a vertaders protagonistes, empreses i treballadors, així com universitats, instituts tecnològics i altres agents clau de la societat civil.

"L'objectiu final és convertir a la Comunitat Valenciana en un dels territoris més pròspers de l'eix Mediterrani amb una major qualitat de vida per als seus habitants gràcies a una estratègia competitiva, sostenible i integradora basada en la transformació digital, el coneixement i la productivitat", assenyala Vicent Soler.